Els valors professionals que representen els auditors de comptes, especialment la seva imparcialitat i independència, els converteixen en els experts millor posicionats per revisar el futur informe integrat. Aquesta és la principal conclusió extreta del col · loqui que ha tingut lloc en el XXI Congrés Nacional d’Auditoria en què han intervingut tres experts en la matèria: el director adjunt de l’International Integrated Reporting Council (IIRC), Philippe Peuch, el director general Econòmic Financer i de Desenvolupament de Repsol, Miguel Martínez, i el membre de la Comissió Tècnica de l’Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya (ICJCE), Stefan Mundorf, moderats pel vicepresident primer de l’ICJCE, Mario Alonso.

«El que es requereix per revisar l’informe integrat ho estem fent ja. Sabem molt més d’allò sobre el que formulem opinió i la independència i imparcialitat que apliquem al nostre treball són valors essencials «, ha afirmat Stefan Mundorf. Els auditors tenen un profund coneixement de diferents àmbits de les empreses que els situen com «el col · lectiu que millor cobreix els aspectes inclosos dins de l’informe integrat».
Miguel Martínez també s’ha referit a la idoneïtat d’aquest sector professional per realitzar l’auditoria de l’informe integrat. «Els auditors tenen un actiu molt important en la seva independència i en la confiança dipositada en la tasca que desenvolupen».
L’informe integrat és, sobretot, «una nova manera de pensar», segons ha subratllat Philippe Peuch que exerceix la seva tasca en l’organisme internacional designat per a la implantació d’aquest tipus d’informe que recollirà informació financera i no finaciera (de gestió de riscos , de govern corporatiu, d’entorn econòmic, social i mediambiental i de model de negoci) «de manera concisa perquè es racionalitzi l’intangible de cada empresa, com es genera valor i amb una visió a llarg termini».
Philippe Peuch ha manifestat que el IIRC ha publicat recentment un resum del treball realitzat per explicar els obstacles que s’estan trobant i les possibles solucions ia finals de 2013 es farà públic el marc de l’informe integrat. «2013 serà el començament de la implantació i el desplegament de l’informe integrat que durarà de 5 a 10 anys depenent de la cultura del país», ha matisat Peuch.
En l’actualitat, l’únic país en què hi ha una obligació en l’aplicació de l’informe integrat és Sud-àfrica, tot i que Peuch ha comentat que «Holanda podria ser un país a la frontera del desplegament i Espanya està ben posicionada, ja que hi ha cinc empreses que estan participant en el projecte pilot d’IIRC (BBVA, Indra, Enagás, Inditex i Telefónica) «.
Al col · loqui també s’ha analitzat la possibilitat que l’informe integrat sigui aplicable per a totes les empreses, independentment de la seva mida. En aquest sentit, Stefan Mundorf considera que «si es demostra que és bo, ho serà per a tot tipus de companyies, ja que hi ha grans avantatges en el pensament de l’informe integrat per a la gestió empresarial». Miguel Martínez creu que «es farà de forma gradual, al principi el realitzaran les grans companyies i poc a poc s’aniran unint la resta».
L’informe integrat també pot ser considerat com «un pas avançat per solucionar el problema de manca de confiança sorgit arran de la crisi financera», segons Philippe Peuch. «Per descomptat, l’informe integrat és una bona notícia, una bona dada i una bona eina», opina Miguel Martínez. Per Stefan Mundorf «l’informe integrat no serà una
solució per a la crisi, però sí un element per educar la gent amb un pensament diferent
i una visió més global de la situació de les companyies «. mparcialidad i independència dels auditors els situen com els experts apropiats per revisar l’informe integrat