La presidenta del Govern d’Aragó, Luisa Fernanda Rudi, i el secretari d’Estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, han clausurat el XXI Congrés Nacional d’Auditoria que s’ha celebrat durant dos dies a Saragossa i que ha reunit a mig miler de professionals, al costat del president de l’Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya (ICJCE), Rafael Cambra, i el president de l’AT d’Aragó, Javier Castell.
Luisa Fernanda Rudi ha insistit en la tasca essencial dels auditors de comptes que ha de ser realitzada amb «honestedat» amb l’objectiu de recuperar la confiança i conèixer la veritat. «Cal fer un esforç perquè les coses siguin revelades com són i els auditors tenen una funció cabdal per al bon funcionament de l’economia i tornar el crèdit perdut».
Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Administracions Públiques ha insistit en la necessitat d’establir una col · laboració entre els auditors públics i privats «per ajudar a la sortida de la crisi. Una col · laboració bidireccional en què es treballi en conjunt per reforçar la confiança i la solidesa dels mecanismes de control «. En aquest sentit, ha qualificat com «lloable» la creació per parteixi de les corporacions representatives dels auditors de comptes de la Comissió d’Auditors del Sector Públic.
«És el moment d’unificar pràctiques i millorar la comparabilitat de la informació i aportar així una informació financera més fiable, útil i que proporcioni seguretat i confiança als mercats, els inversors i la societat en general. El treball conjunt servirà per elevar la transparència del sector públic «, ha afegit Antonio Beteta. A més, ha sol · licitat a aquest col · lectiu professional que «treballen amb el mateix rigor, professionalitat, imparcialitat i eficàcia com fins ara per ajudar-nos a ser més transparents»
Sector públic
Prèvia a la clausura s’ha celebrat una sessió sobre el sector públic en què s’ha analitzat precisament la necessitat de la col · laboració entre els auditors del sector públic i privat, així com l’exigència que l’administració pública, especialment els ajuntaments, s’auditin anualment.
El subsecretari del Ministeri de Foment, Mario Garcés, ha considerat «necessària la col · laboració entre els auditors del sector públic i els auditors externs».
Per la seva banda, el membre del Tribunal de Comptes Europeu, Baudilio Tomé, ha assegurat que aquesta col · laboració públic extern ja s’aplica i ha explicat que aquest tipus de cooperació existeix en institucions com el MEDE hi ha tres nivells de control «auditors interns, auditoria anual realitzada per un auditor extern independent i un consell d’auditors «.
Per la seva banda els copresidents de la Comissió d’Auditors del Sector Públic, María Eugenia Zugaza i Emilio Álvarez han insistit que «resulta imprescindible per a la transparència del sector públic que les administracions locals siguin auditats un cop l’any de manera recurrent».