Mig miler d’auditors de comptes es reuniran durant dos interessants jornades al XXI Congrés Nacional d’Auditoria organitzat per l’Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya (ICJCE) i la seva Agrupació Territorial 8a per debatre assumptes de gran rellevància per al futur de la professió . Sota el lema ‘Auditoria. Noves necessitats. Nous reptes ‘i amb la presidència d’honor de Ses Majestats els Reis d’Espanya, aquesta trobada tindrà lloc el 28 i 29 de novembre a l’Auditori-Palau de Congressos de Saragossa.

En el XXI Congrés Nacional d’Auditoria intervindran representants institucionals i dels organismes supervisors i reguladors, rellevants empresaris, experts de reconegut prestigi a nivell nacional i internacional que exposaran qüestions de gran interès per a la professió d’auditoria, el món financer i l’economia en general , tot això en un context de crisi econòmica en què l’auditoria de comptes juga un paper decisiu per a la generació de confiança en el sistema financer i la recuperació econòmica.

El dimecres 28 de novembre el XXI Congrés serà inaugurat pel vicealcalde de Saragossa i conseller de Presidència, Economia i Hisenda, Fernando Gimeno, acompanyat pel president de l’ICJCE, Rafael Cambra, i el president de l’Agrupació Territorial 8a, Javier Castell. I la conferència inaugural serà impartida per la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez,

D’altra banda, el dijous 29 de novembre, la presidenta del Govern d’Aragó, Luisa Fernanda Rudi, i el secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, clausuraran el XXI Congrés Nacional d’Auditoria a les 17.45 hores acompanyats pel president de l’ICJCE , Rafael Cambra.

En la primera sessió plenària de dimecres s’abordarà el present i futur de l’auditoria de comptes i el seu entorn regulador a través de la intervenció de la presidenta de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), Ana María Martínez-Pina, i de els presidents de les tres corporacions representatives de la professió, el president de l’ICJCE, Rafael Cambra, el president del Consell General de Col · legis d’Economistes d’Espanya, Valentí Pich, i el president del Consell Superior de Col · legis Oficials de Titulars Mercantils d’Espanya, Lorenzo Lara, el debat serà moderat pel president del Registre d’Economistes Auditors del Consell General de Col · legis d’Economistes d’Espanya, Carlos Puig de Travy.

La situació actual en què es troben els mercats financers i les mesures que s’estan adoptant seran el tema central d’anàlisi del director general de Caixa Inmaculada, Luis Miguel Carrasco, del secretari general de l’Institut Espanyol d’Analistes Financers, Javier Méndez, i del vicepresident del Cercle d’Empresaris, Antonio González-Adalid, moderats pel periodista econòmic, Carlos Costa.

Dijous tindrà lloc una sessió sobre l’informe integrat, els avenços que s’han produït en aquest sentit i com s’està abordant la futura realització d’un únic document que de forma integrada i senzilla reculli la informació financera, de gestió de riscos, de govern corporatiu i d’entorn econòmic, social i mediambiental que contribueixen a la generació de valor en una empresa. En aquesta sessió s’explicarà l’informe integrat des de diferents punts de vista, ja que comptarà amb la intervenció del subdirector general de l’International Integrated Reporting Council (IIRC), Philippe Peuch, amb el director general Econòmico-Financer i de Desenvolupament de Repsol, Miguel Martínez , i amb el membre de la Comissió Tècnica de l’ICJCE, Stefan Mundorf, com a moderador haurà el vicepresident primer de l’ICJCE, Mario Alonso.

La transparència del sector públic serà analitzada pel subsecretari del ministeri de Foment, Mario Garcés, el membre del Tribunal de Comptes Europeu, Baudilio Tomé, l’auditora en cap del Tribunal Basc de Comptes Públics i copresidenta de la Comissió d’Auditors del Sector Públic, Maria Eugenia Zugaza, i el membre del Registre d’Economistes Auditors i copresident de la Comissió d’Auditors del Sector Públic, Emilio Álvarez. Aquest col · loqui estarà moderat pel periodista José María Calleja.

Sessions tècniques

En el pla tècnic, el dimecres tindran lloc dues sessions en què es tractarà sobre la col · laboració de l’auditor extern en el sector públic i la futura normativa europea sobre procediments d’insolvència i les novetats de la Llei Concursal. Ambdues comptaran amb experts en aquestes matèries. Per la seva banda, el dijous es desenvoluparan quatre sessions sobre els desenvolupaments del Pla General de Comptabilitat, l’adopció a Espanya de les normes internacionals d’auditoria, la integració i gestió de despatxos d’auditoria, així com la qualitat i el control de qualitat.